Na jaře roku 1997 byl zahájen provoz letecké společnosti Fischer Air. Její hlavní činností se stalo provozování letů pro mateřskou cestovní kancelář Fischer vlastněnou Václavem Fischerem.  Firma si objednala dva nové Boeingy 737-300 na splátky z nichž první, registrovaný OK-FAN, přistál na letišti v Praze dne 26.3.1997. Druhý Boeing 737-300 registrovaný OK-FUN přistál na Ruzyni dne 29.4.1997. Oba letouny nejdříve za účelem výcviku posádek navštěvovaly česká letiště Brno, Ostrava, Karlovy Vary a dne 16.4.1997 se stroj registrace OK-FAN poprvé podíval i do zahraniční, konkrétně na slovenské letiště Sliač, pro které to byla první návštěva typu Boeing 737 v historii. O dva roky později, dne 29.3.1999, přibyl ke dvěma Boeingům 737-300 Fischer Airu ještě třetí, registrovaný OK-FIT.

První komerční let s cestujícími provedl letoun registrace OK-FAN dne 30.4.1997, kdy byl nasazen na linku Praha – Palma de Mallorca.

Fischer Air byl pověstný vysokou kvalitou služeb a velkou profesionalitou personálu. Ve druhé polovině devadesátých let to byl pro české dovolenkové cestující blesk z čistého nebe. Rozdíl byl markantní zejména pro turisty, do té doby navyklé létat starými Iljušiny Bemoairu a ostatních. Boeing 737 Fischer Airu létaly především na letiště v oblasti Středomoří, Egypta a na Kanárské ostrovy. Bylo je tak možné vidět během letní sezóny na pravidelných turistických speciálech v Turecku (Antalya, Bodrum), Itálii (Cagliary), Řecku (Korfu, Kalamata, Kos, Kavala, Rhodos, Soluň, Chania), na Krétě (Heraklion), Španělsku (Menorca, Ibiza, Palma de Mallorca, Tenerife), Egyptě (Hurghada, Luxor), Kypru (Larnaka), na Maltě, Chorvatsku (Split, Dubrovnik), Tunisku (Djerba, Monastir), Portugalsku (Faro)

Foto: Pedro Aragão

 

Avšak myšlenka provozovat letouny pouze pro svou cestovní kancelář se ukázala v českých podmínkách neudržitelnou. V zimě nebylo pro Boeingy 737 využití, stály zaparkované na starém ruzyňském letišti a párkrát týdně vykonaly let na Kanárské ostrovy. Letadla byla na leasing a musela si na splátky vydělat. Fischer Air tak začal postupně pronajímat své Boeingy i ostatním cestovním kancelářím. To však bylo již příliš pozdě, na trhu již byl konkurent ve formě nové české charterové letecké společnosti Travel Service.

V roce 2003 navíc mateřská cestovní kancelář Fischer vyhlásila bankrot. Boeingy 737-300 pak létaly pod hlavičkou narychlo založené společnosti Charter Air, ale od podzimu roku 2005 byly odstaveny úplně.  Poslední let uskutečnil letoun registrace OK-FAN na lince Soluň-Praha dne 31.10.2005.

Dva Boeingy 737-300 (registrací OK-FAN a OK-FUN, OK-FIT byl na jaře roku 2005 převeden k Fischer Air Polska a po ukončení činnosti této firmy létal u Centralwings, což byla nízkonákladová pobočka polského LOTu) byly pak dlouhých 5 let odstaveny v Praze na letišti.

V roce 2010 byly nakonec oba Boeingy zakoupeny za 2 miliony dolarů americkou firmou Aersale a červnu 2010 přeletěly do Bukurešti na technickou prohlídku. Poté byly prodány do Nigérie letecké společnosti Air Nigeria.  V roce 2013 byla obě letadla opět prodána pákistánské společnosti Air Indus a v roce 2016 definitivně odstavena z provozu na letišti Goodyear v americkém Phoenixu.

 

Provoz stránek www.czechairliners.net můžete podpořit zakoupením některé z knih níže, předem děkujeme: