V roce 1953 představila britská firma Aviation Traders, zabývající se do té doby obchodem s použitými letadly a konverzemi vojenských letadel na civilní nákladní verze, projekt dvoumotorového, netradičně vyhlížejícího, turbovrtulového letounu pod označením ATL-90. Nový letoun dostal obchodní označení Accountant (v překladu účetní), což mělo naznačovat, že ATL-90 bude v provozu úsporný a ekonomický, čili radost pro účetní. V netradičně tvarovaném trupu měl nový letoun místo pro 33 cestujících a  dvoučlennou posádku. Kabina pilotů byla v porovnání se zbytkem trupu užší, v další fázi vývoje totiž počítal výrobce s nákladní verzí s odklopnou přídí (toto řešení pak Aviation Traders uplatnili u dalšího typu ATL-98 Carvair).

ATL-90 byl poháněn dvěma turbovrtulovými motory  Rolls Royce Dart, které byly umístěny ve vysoko položených gondolách.  Počítalo se totiž, že Accountant bude schopen vzlétat i z travnatých ploch a vysoko posazené motory měli snížit riziko poškození vrtule od nežádoucích předmětů povalujících se na zemi.  Podvozek byl sice zatahovací, ale při letu se kola nezakrývala kapotami, aby se snížila hmotnost prázdného letounu (podobný princip zatahování podvozku měl Douglas DC-3).  Kvůli dobré směrové stabilitě byl letoun vybaven vysokou svislou ocasní plochou.  

Výroba prototypu byla zahájena začátkem roku 1954 a výrobce počítal, že v následujícím roce ATL-98 poprvé vzlétne. Technické potíže při výrobě však dokončení prototypu stále oddalovaly. Prototyp nakonec poprvé vzlétl až 9.7.1957. Firma poté usilovně nabízela ATL-90 potencionálním zákazníkům, ale žádný letoun neobjednal (vážnější zájem projevilo několik amerických leteckých a indické vojenské letectvo, u kterého nakonec uspěl konkurenční HS-748). Nakonec nabízela k prodeji celý projekt, ale v té době již létalo mnoho letounů podobné kategorie (Fokker 27, Grumman G-159 Gulfstream I, Handley Page Herald, HS-748) a tak žádný ze zavedených výrobců o projekt neprojevil zájem.

Koncem roku 1958 byl prototyp ATL-90 zakonzervován na letišti v Southendu. Definitivní konec pro něj znamenal rok 1960, kdy se z něj použitelné věci rozprodali jako náhradní díly a zbytek letounu byl dán do šrotu.



foto: http://theaviationanorak.blogspot.cz/

 

Rozpětí 25,16 m
Délka 18,93 m
Výška 7,70 m
Maximální vzletová hmotnost 12 935 kg
Cestovní rychlost  412 km/h
Dolet 1642 km
Počet cestujících v typické konfiguraci 33
Počet členů letové posádky 2
Počet členů palubního personálu 1
Motory 2x Rolls Royce Dart Rda-6 ML512, výkon po 1272 kW