V roce 1965 se na aerosalonu v Paříži  setkali francouzští a němečtí výrobci letadel za účelem projednat možnosti vývoje společného velkokapacitního letounu. Specifikace zněly na letoun pro 220-225 cestujících s doletem 1500 kilometrů a výrazně lepší ekonomikou provozu než měl americký třímotorový Boeing 727.  Francouzská firma Sud Aviation přišla s projektem Galion.

Galion se měl dostat na linky v roce 1972. Jednalo se o dvoumotorový letoun s dvouproudovými motory zavěšenými pod křídly typu Rolls-Royce RB-178 nebo Pratt  & Whitney JT9D-1. Do trupu o průměru 6,1 metru měl pojmout maximálně 269 cestujících. Mezitím německá firma strana pracovala na projektu HBN-100, který se Galionu velmi podobal.

Oba projektu se nakonec spojili a ze společného vývoje se zrodil první Airbus A300. Zajímavostí je jak se dospělo právě k označení A300. Jeho původcem byl šéf britského koncernu Hawker Siddeley, který se do vývoje také zapojil, Arthur Howes. Na jedné ze schůzí  z legrace navrhl, že by se měl nový letoun označovat Obelix, podle podoby s komiksovou postavičkou. To se ale nelíbilo Němcům, kteří se dožadovali neutrálního označení, ne francouzského Obelixe. Howes se tak poté vytasil s označením HSA300. To se už nelíbilo ani Francouzům, protože se domnívali že zkratka HSA znamená Hawker Siddeley Aviation. Howes ale kontroloval, že HSA znamená – Hawker-Siddeley, Sud Aviation a Airbus. Číslo 300 pak navrhl prý proto, že se jedná o hezké kulaté číslo. Nakonec se všichni shodli na označení A300, zejména také proto, že písmeno A bylo v abecedě před Boeingem.

 

Zdroj: V. Němeček, Civilní letadla 2

Ilustrace: www.aviationweek.com