K vypouštění paliva za letu nedochází v dnešní době příliš často. Letadla vypouštějí palivo jen v krajních případech z bezpečnostních důvodů, kdy je nezbytné s letadlem co nejdříve přistát. Systémem vypouštění paliva za letu není vybaveno každé letadlo, disponují jím zpravidla jen větší dálková letadla.

Všechna letadla mají totiž maximální přistávací hmotnost, která bývá nižší než je hmotnost stroje plně natankovaného palivem. U menších letadel pro krátké a střední tratě není rozdíl mezi maximální vzletovou a maximální přistávací hmotností příliš markantní a stroj může přistát prakticky okamžitě po vzletu. Týká se to také nejrozšířenějších letadel Airbus A319/320/321 a Boeingů 737 všech verzí.

U dálkových letadel, pokud není problém letounu příliš urgentní, řeší se snížení hmotnosti tzv. vylétáním paliva a následným přistáním. Když ale potřebuje nouzově přistát dálkový letoun, natankovaný palivem na mezikontinentální let,  krátce po vzletu je nutné palivo vypustit. Systém vypouštění paliva za letu se instaluje do dálkových letadel na základě příslušných předpisů a norem. U dálkových letadel typu Airbus A330 nebo Boeing 767 může být systém vypouštění paliva může být instalován ale i nemusí. Záleží na verzi letounu podle přání zákazníka. U těžkých dálkových letadel jako jsou Boeing 777, Airbus A380, Boeing 747 nebo Airbus A350 je systém vypouštění paliva za letu instalován vždy.

Vypustit palivo za letu může posádka jen nad předem určeným prostorem se schválením řízení letového provozu. Pokud letoun vypouští palivo, děje se tak v minimální výšce 1850 metrů. Rychlost vypouštění paliva činní 1000 – 1800 kg za minutu v závislosti na daném typu letadla. Plně natankovaný dálkový letoun musí před nouzovým přistáním zpravidla vypustit několik desítek tun paliva, aby se dostal na předepsanou maximální přistávací hmotnost (více o objemech nádrží dopravních letadel zde: https://czechairliners.net/index.php/archiv-clanku-1/odborne/1607-kapacita-palivovych-nadrzi-letadel.html)

Vypouštěné palivo klesá k zemi rychlostí 150 metrů za minutu a tak řízení letového provozu udržuje letadlo vypouštějícího palivo od ostatních letadel v odstupu. Kapičky paliva se  změní v aerosol, který rozfoukává vítr. 

 

Ilustrační foto: Bobmil 42 CC BY-SA 3.0