Na den 29.12. připadá 50. výročí smutné události. V bažinách Everglades v americkém státě Florida havaroval dne 29.12.1972 Lockheed L-1011 Tristar letecké společnosti Eastern Air Lines. Jednalo se o první havárii velkokapacitního širokotrupého letadla v historii. Let EAL 401 odletěl pozdě večer z New Yorku a chystal se po 3 hodinách letu přistát v Miami. V kokpitu se nacházela tříčlenná posádka pod velením kapitána Roberta Lofta s prvním důstojníkem Albertem Stockstillem a palubním inženýrem Donaldem Repem.

Letoun klesal na přistání a kapitán Loft dal příkaz vysunout podvozek. Jedna kontrolka vysunutí podvozku se však nerozsvítila zeleně, jednalo se o přední podvozkovou nohu. První důstojník Stockstill se ale domníval, že chyba je jen v prasklé žárovce ukazatele. Kapitán Loft tak přikázal Stockstillovi zapnout autopilot a žárovku vyndat. To se však prvnímu důstojníkovi nedařilo. Palubní inženýr Repo potom odklopil kryt v podlaze kokpitu a vlezl do podpalubí, kde se pod kokpitem nacházel oddíl s elektronikou. Chtěl vizuálně zkontrolovat, jestli je přední podvozková noha vysunuta, ale ve tmě ani s baterkou nedokázal zaměřit červenou značku, podle které by poznal, že je podvozková noha venku.

První důstojník Stockstill poté mimoděk zavadil očima o výškoměr a s hrůzou zjistil, že letoun rapidně klesnul. Než stačil zareagovat on nebo kapitán Loft zřítil se stroj do bažin Everglades před letištěm v Miami. Při nárazu letadla do země zahynulo 96 cestujících, 67 jich přežilo. K dalším obětem patřily 2 palubní průvodčí a kompletní pilotní posádka. Loft se Stockstillem zemřeli v kokpitu, palubní inženýr Repo náraz přežil, ale při převozu do nemocnice podlehl vážným zraněním. Tolik tedy stručný popis havárie, jejíž příčinu najdete mimo jiné v knize  Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 02.

Následujícím řádkům již věřit můžete a nemusíte.

Několik dní po havárii, kdy se shromáždila těla obětí, se začalo se shromažďováním trosek. V měkké bažině se našla i část vybavení letadla jen mírně poškozena, jednalo se o pojízdné kovové boxy ve kterých se do letadla dávalo občerstvení (catering) a na cílovém letišti se zas prázdné boxy měnily za jiné, plné. Společnost Eastern se rozhodla, že ušetří a po drobné opravě začala kovové boxy opět používat.

A nyní přichází mysteriozní část příběhu. Posádky Eastern Airlines začaly náhle vídat na letech s Lockheedem Tristar kapitána Lofta a inženýra Repa, kteří zahynuli při katastrofě letu EAL401. Repo se údajně několikrát zjevil v kokpitu, při nástupu posádky a upozorňoval, co je třeba při letu kontrolovat. V době jeho zjevení se ale vždy v kokpitu nacházel jen jeden z pilotů.

Kapitána Lofta spatřil údajně i viceprezident společnosti Eastern, ke kterému si při letu přisedl a sděloval mu údaje o letu. Viceprezident se šel později podívat do kokpitu, ale nikdo jako Loft se v něm nenacházel, byl tam úplně jiný kapitán. Druhý den to viceprezidentovi nedalo a podíval se na fotografie členů posádky havarovaného letu EAL401, s hrůzou zjistil, že pilot se kterým si včera povídal byl Loft.   Další zážitky se zjevením inženýra Repa měly letušky, které zahlédly jeho tvář ve dvířkách horkovzdušné trouby. Hrůzostrašné historky se poté množily. Pozemní personál údajně zahlédl kapitána Lofta jak provádí předletovou obhlídku letadla L-1011 Tristar a pravý kapitán letu natolik znervózněl, že let musel být zrušen. Jeden s palubních inženýrů jako poslední opouštěl po přistání kokpit a slyšel klepání na kryt v podlaze kokpitu. Po jeho otevření tam uviděl inženýra Repa, který pak zmizel.

U některých případů, kdy byly spatřeny přízraky členů posádky letu EAL401 byly prokazatelně na palubě naloženy kovové boxy vytažené z trosek havarovaného letadla. Jelikož se o údajných zjeveních dozvěděla i veřejnost začala to být špatná reklama pro Eastern Air Lines. Prezident společnosti, bývalý astronaut Frank Borman, zakázal zaměstnancům Eastern Air Lines pod hrozbou propuštění šířit mysteriozní historky na veřejnosti. Současně ale nechal vypátrat inkriminované kovové boxy a odvézt je do šrotu. Po těchto dvou opatřeních začala pozorování přízraků posádky letu EAL401 klesat, až nakonec vymizela úplně. O případu byl dokonce v roce 1978 natočen film s názvem Duch letu 104.

Trosky havarovaného Lockheedu L-1011 Tristar v bažinách Everglades a jeho posádka: zleva kapitán Robert Loft, první důstojník Albert Stockstill a palubní inženýr Don Repo.

Foto: Ted Quackenbush