Ve čtvrtém pokračování seriálu videí leteckých havárií uvidíte přes padesát let staré velmi tvrdé přistání obřího Boeingu 747 Jumbo Jet na letišti v Rentonu. Dále divoký let Tupolevu Tu-154B-2 v Rusku , který jen s velkým štěstím neskončil havárií a nakonec zmatené přistání bangladéšského Bombardieru DHC-8, který havaroval za ranvejí nepálského letiště v Káthmandú.

 

 

Boeing Company, 13.12.1969

Tovární posádka přelétala zbrusu Boeing 747 určený pro společnost PAN AM z továrního letiště v Seattlu do Rentonu. Během finálního přiblížení na přistání klesl stroj příliš nízko a narazil podvozkem do travnatého náspu na kterém se nacházela ranvej.  Piloti prováděli vizuální přiblížení na přistání a kvůli relativně krátké ranveji v Rentonu, se snažili s letounem dosednout co nejdříve, aby měli dost dlouhou dráhu na brzdění. Dosedli ale příliš brzo. Z 11 osob na palubě Jumbo Jetu nebyl nikdo zraněn. Letoun byl opraven a 13.7.1970 dodán k PAN AM, kde létal do jejich zániku v roce 1991. Poté působil u Tower Air, roce 2000 přestavěn na nákladní verzi a zakoupen Kalitta Air. Vyřazen byl v roce 2012.

  

 

Ruské ministerstvo obrany, 29.4.2011

Letadlo typu Tupolev Tu-154B-2 registrace RA-85863 odstartovalo ze základny Čkalovskij poblíž Moskvy. Stroj byl předtím po 10 let odstaven a zakonzervován a měl být přeletěn na revizi do výrobního závodu v Samaře. Ihned po startu došlo k poruše řízení a piloti byli nuceni letadlo ovládat pouze pomocí výchylek směrovky a změnou tahu motorů. Letoun díky pilotnímu umění posádky Jurije Rodjonova, ale i štěstí nakonec přistál. Příčinou mimořádné situace byla porucha automatického letového řídícího systému ABSU. Po dlouhodobém odstavení byl pravděpodobně poškozen v důsledku koroze podlahy pod přední toaletou. Letoun byl opraven a ještě v roce 2020 byl v provozu.

  

 

 

US Bangla Airways 211, 12.3.2018

Letoun typu Bombardier DHC-8-400 přistával na lince z Dháky v nepálském Kátmándú během bouřky. Po prvním přerušeném pokusu o přistání došlo k částečné ztrátě orientace a piloti potvrdili, že budou přistávat na ranvej 02 namísto řídícím letového provozu určené ranveje 20. Nakonec však přistáli na ranvej 20, avšak 1700 metrů od jejího prahu. Stroj vyjel z ranveje a zřítil se ze svahu. Zahynulo 51 ze 71 osob na palubě.

  

 

O dalších leteckých katastrofách ale i šťastných přistáních se dočtete v knize LETECKÉ KATASTROFY A JEJICH VYŠETŘOVÁNÍ 03, kterou seženete ve všech dobrých knihkupectvích nebo na internetu pod linkem níže:

https://www.nregia.cz/lukas-musil--letecke-katastrofy-a-jejich-vysetrovani-3/