V následujícím článku uvidíte videa tří leteckých havárií se stručným popisem k čemu došlo. První z nich popisuje katastrofu letu Asiana 214 v San Franciscu, při které havaroval při přistání v jasném slunečním dnu obří Boeing 777. Ve druhém havaruje letoun typu ATR 72 po startu z letiště v Tchajpeji a ve třetím budeme sledovat neúspěšné nouzové přistání letadle Suchoj Superjet SSJ100 ruského Aeroflotu na moskevském letišti Šeremetěvo.

 

Asiana 214 (6.7.2014)

V jasném letním dni dne 6.7.2014 se chystal na přistání na letišti v San Franciscu letoun Boeing 777-200ER korejské letecké společnosti Asiana. V letadla byla zdvojená pilotní posádka kvůli dlouhému letu přes Tichý oceán. Vzhledem k výborné viditelnosti přistávali piloti podle vizuálních pravidel VFR.

Celkem se na palubě letu číslo AAR214 nacházelo 291 cestujících a 16 členů posádky. Ve finální fázi přiblížení na přistání se ale stroj dostal pod sestupovou rovinu a narazil do kamenné hráze před prahem ranveje číslo 28L. Při hrozivě vypadající havárii zahynuli shodou šťastných okolností jen 3 cestující, všichni ostatní lidé z paluby letadla havárii přežili.

Letištní hasiči dorazili na místo havárie do 5 minut a již za hodinu hořící stroj uhasili. Příčinou havárie byla chyba posádky, která nebyla zvyklá přistávat vizuálně, jedinou pomůckou jim byl světelný systém PAPI. Systém přesného přiblížení ILS na ranveji 28L byl v té době kvůli údržbě mimo provoz, o čemž posádka věděla již před zahájením přistávacího manévru.   

(více informací o této havárii naleznete v knize Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 03, která vyjde na podzim 2021)

 

 

TransAsia 235 (4.2.2015)

Dne 4.2.2015 odstartoval ke krátkému vnitrostátnímu letu Taipei – Kinmen turbovrtulový stroj typu ATR 72 tchajvanské letecké společnosti TransAsia Airways na letu číslo TNA235. Již několik desítek vteřin došlo k poruše jednoho z motorů. Stroj ATR 72 je schopen stoupat i na jeden motor, avšak letoun TransAsia Airways začal klesat a zřítil se do řeky Keelung. Havárii nepřežilo 43 osob z 58 na palubě.

Při vyšetřování se zjistili, že začal hořet motor číslo 2, avšak piloti omylem vypnuli pracující motor číslo 1. Zmatek v kokpitu trval až do nešťastného konce letu. Pilotům došlo, že letí bez motorů, ale pokoušeli se nastartovat nefunkční motor číslo 2. V roce 2016 došlo k další havárii letadla ATR 72 společnosti TransAsia Airways, při které hrála rovněž významnou roli chyba posádky.

(více informací o této havárii naleznete v knize Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 01, po kliknutí se zobrazí nabídka knihkupectví)

 

 

 

Aeroflot 1492 (5.5.2019)

Letadlo typu Suchoj SuperJet SSJ100 zasáhl po vzletu z moskevského letiště Šeremetěvo dne 5.5.2019 blesk. Letoun měl namířeno do Murmansku a na jeho palubě se nacházelo 73 cestujících a 5 členů posádky. Po zásahu bleskem došlo k poruše autopilota a piloti museli přejít na manuální řízení. Přerušeno bylo i rádiové spojení se zemí, které se ale posléze podařilo posádce obnovit.

Při přistání ve větrném a deštivém počasí se letoun celkem třikrát odrazil od ranveje zpět do vzduchu. Při čtvrtém doteku se zemí narazil stroj tvrdě zadní částí do betonu ranveje, rozlomil se a začal hořet. Při následné nouzové evakuaci zahynulo 41 osob.

Ruští vyšetřovatelé označili za příčinu havárie chybu posádky, které se snažila přistát na první pokus i přes automatické varování před střihem větru před přistáním, příliš vysokou přistávací rychlost letadla a vysokou rychlost klesání. Piloti tvrdili, že po zásahu bleskem došlo k výpadku všech přístrojů v kokpitu ne jen autopilota, což se při analýze záznamu černé skříňky nepotvrdilo.